2019-02-20

 

 

Een nieuwe uitdaging

 

Nu we hier op het Vriendenerf wat gesettled zijn hebben we tijd en aandacht voor een aantal andere onderwerpen die ons interesseren. Een daarvan is hoe wij onze afvalproductie kunnen verminderen.

Toen we hier kwamen wonen hebben we de gemeente gevraagd om ons minder mini-containers te geven, dwz. 12 in plaats van de 36 waar we recht op zouden hebben. De containers voor verpakkingen waren in de eerste maanden altijd overvol: met het verhuizen naar en inrichten van 12 huizen komt wel erg veel verpakkingsmateriaal vrij! Maar nu gaat het beter en we gaan voor onze nieuwe uitdaging: “Heel Vriendenerf Vermindert Afval”.

Inmiddels hebben we 3 van de 12 containers afgesloten, een groene, een blauwe en een oranje; die mogen niet meer gebruikt worden. Voor oud papier zal dat lastig zijn, alhoewel een aantal van ons de krant digitaal leest en de meesten een Nee-Ja sticker op de brievenbus hebben. De GFT container is ook geen probleem omdat wij veel zelf composteren. Maar die plastic verpakkingen dan…..zucht. Toch wel erg dat bijna alle koekjes en crackers dubbel en in plastic verpakt zijn en dat je geen grootverpakkingen schoonmaakmiddelen kunt kopen.

We zijn druk bezig met het naaien van allerlei boodschappentasjes: b.v. doorzichtige voor de groenten en fruit, licht katoenen voor brood en grotere tassen voor allerlei andere boodschappen.  

De volgende stap is het aanpakken van de schoonmaakmiddelen:  daartoe hebben we op een middag een workshop gehouden om zelf zeep/schoonmaakmiddelen te maken. Het resultaat van wat scheikundige abracadabra en een paar eenvoudige handelingen is een heleboel stukken zeep, gemaakt van puur biologische olieën. Er zijn twee soorten: een is geschikt als shampoo en de andere is gemaakt met goudsbloem, dat helend is voor ruwe handen die hard in de tuin gewerkt hebben. Verder hebben we 5 l vloeibare allesreiniger gemaakt, ook prima als wasmiddel in de wasmachine te gebruiken. 

Vooral de harde stukken zeep kunnen veel plastic zeepflesjes vervangen. Hopelijk zullen de zeep en de shampoo goed bevallen en kunnen wij vaker Vriendenerfzeep maken. Als klap op de vuurpijl bleek dat onze bekende Vriendenerf koekjesstempel ook prima werkt op de blokjes zeep!

Françoise

Foto
Foto
Foto
Foto

© 2022 Vereniging Vriendenerf