Duurzaamheid > Duurzaam wonen


Duurzaam wonen op het Vriendenerf

 

 

Vanaf de start van het project is duurzaamheid een leidend principe geweest. 
De bewoners proberen zo veel mogelijk duurzaamheid ook als onderdeel van hun leefstijl te realiseren:

Delen

 

Op Vriendenerf zijn we steeds op zoek naar mogelijkheden om vraag en aanbod omtrent bepaalde diensten en kennis bij elkaar te laten komen o.a. via een WhatsApp-groep. Maar vooral ook offline, bijvoorbeeld door het gemeenschappelijk eigendom en gebruik van een groot aantal producten en voorzieningen, zoals ons multifunctioneel gebouw, het Deelhuis en een groot gemeenschappelijk stuk grond.  
Het Deelhuis heeft een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte waar vergaderd en gegeten kan worden, een hobbyruimte op de eerste verdieping, een logeerruimte met toilet en douche en een wasruimte met 2 wasmachines.

Daarnaast hebben we met elkaar door heel hard werken de gedeelde buitenruimte gestalte gegeven met o.a. aan de oostkant een grote moestuin, fruitbomen en bessenstruiken. We experimenteren op een stuk met permacultuur en tot slot is er de grote wildebloementuin met een vijver en een prairieheuvel. Het geheel wordt aan de westkant afgesloten met een houtwal. Er staan een bijenstal en een aanleunkas bij de tuinschuur. 
We beschikken op het erf over een gemeenschappelijke fietsenstalling, een werk/klusschuur en een tuinschuur.
Elke maandagmiddag werken we met elkaar op het erf, ieder naar eigen kunnen en voorkeur.

 

Foto
Foto

Lees voor een korte impressie de blog Tuinzaken: 

Tsjonge, wat komt er een hoop bij kijken....(klik hier).

Duurzaam leven 

We streven naar een minimale impact op het milieu, zowel in het bouwen als tijdens de bewoning. Dat betekent dat we gebouwd hebben met gebruikmaken van duurzame materialen en processen. Daarnaast draagt ook de gemeenschappelijkheid van allerlei voorzieningen bij aan de duurzaamheid. 
We proberen zo veel mogelijk verspilling tegen te gaan en papier- en plasticafval te vermijden. We onderhouden een moestuin voor eigen groenten en doen waar mogelijk onze inkopen samen en lokaal.

​Een groep bewoners beschikt inmiddels ook over een "deelauto" om ook bij vervoer efficiënter en duurzamer de bestaande middelen te kunnen gebruiken.

Lees hier de blog Een nieuwe uitdaging:

Nu we hier op het Vriendenerf wat gesetteld zijn....(klik hier).

Foto
Foto
Foto
Foto

© 2023 Vereniging Vriendenerf